Algemene informatie

Op woensdag 08 april 2020 vindt de tiende editie van het regionale JAFA-filmfestival plaats, films die door middelbare scholieren zijn gemaakt. JAFA betekent ‘Jonge Achterhoekse Film Artiesten’.

Dit festival, dat jaarlijks georganiseerd wordt door het Almende College en het filmhuis van de DRU Industriepark, staat helemaal in het teken van de jonge filmtalenten.

Het doel

Het doel van het festival is immers om het medium film onder jongeren te promoten en jongeren te stimuleren om op een actieve manier bezig te zijn met het maken van kunst.

Filmkunst en techniek heeft nu al een steeds belangrijk rol bij jongeren die dit medium vaak via Youtube gebruikt en het biedt ook nieuwe perspectieven op de behoefte van de huidige arbeidsmarkt.

7 scholen doen mee aan het festival: Almende College Bluemers, Almende College Isala, Ludger College Doetinchem, Rietveld Lyseum Doetinchem, Marianum Groenlo, Zone College Borculo en Ulenhof College Doetinchem.

Het voortraject van JAFA

Leerlingen van middelbare scholen uit de regio maken kennis met het vak van filmmaken. Nadat ze diverse lessen van CKV-docenten en workshops hebben gevolgd, werken ze in groepen aan de productie van een fictie/clip, korte film, animatie of documentaire. Rondom een thema schrijven de leerlingen hun eigen script, zorgen ze voor de regie, het acteerwerk, het filmen en de montage.

Er zijn 4 categorieën: 1 minuut-film, animatie, korte film fictie & clips en korte film non-fictie/documentaire.

In februari vinden de voorselecties in de scholen plaats voor de finale in de DRU Cultuurfabriek.

De festivalavond vindt plaats in de DRU Cultuurfabriek

Tijdens het festival tonen leerlingen uit de Achterhoek in meerdere zalen hun zelfgemaakte korte films  aan het publiek en maken daarbij kans op prachtige prijzen.

De ingezonden films worden door een vakjury beoordeeld op onder andere originaliteit en filmische aspecten als scenario, beeld, geluid en mise-en-scène.

NFFS

De winnende films worden ingezonden naar het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS).

Eerdere deelnemers vielen op het NFFS vaak flink in de prijzen. De winnaars van een vorige editie van JAFA wonnen zelfs de landelijke scholierenfilmprijs in hun categorie, die bestond uit een werkweek met talloze filmworkshops tijdens Europese film festival voor jongeren in Griekenland.