deelname

JAFA

FESTIVAL

Algemene Informatie

Dit festival, dat jaarlijks georganiseerd wordt door het Almende College en het filmhuis van het DRU Industriepark, staat helemaal in het teken van de jonge filmtalenten.

JAFA Filmfestival

Op woensdag 07 april 2021 vindt de tiende editie van het regionale JAFA-filmfestival plaats, films die door middelbare scholieren zijn gemaakt. JAFA betekent ‘Jonge Achterhoekse Film Artiesten’.

Het doel

Het doel van het festival is immers om het medium film onder jongeren te promoten en jongeren te stimuleren om op een actieve manier bezig te zijn met het maken van kunst. Filmkunst en techniek heeft nu al een steeds belangrijk rol bij jongeren die dit medium vaak via Youtube gebruikt en het biedt ook nieuwe perspectieven op de behoefte van de huidige arbeidsmarkt.

Het voortraject van JAFA

Leerlingen van middelbare scholen uit de regio maken kennis met het vak van filmmaken. Nadat ze diverse lessen van CKV-docenten en workshops hebben gevolgd, werken ze in groepen aan de productie van een fictie/clip, korte film, animatie of documentaire. Rondom een thema schrijven de leerlingen hun eigen script, zorgen ze voor de regie, het acteerwerk, het filmen en de montage.
Er zijn 4 categorieën: 1 minuut-film, animatie, live action fictie & clips en live action non-fictie/documentaire.
In februari vinden de voorselecties in de scholen plaats voor de finale op het DRU Industriepark.

DRU Industriepark

De prijsuitreiking vindt plaats op het DRU Industriepark.
De ingezonden films worden door een vakjury beoordeeld op onder andere originaliteit en filmische aspecten als scenario, beeld, geluid en mise-en-scène. Te winnen prijzen zijn Huntenpopkaarten (zaterdag) en bioscoopbonnen. De winnaars ontvangen een 3D bokaal, geïnspireerd op het thema van het jaar.

NFFS en Filmhub Gelderland

De winnende films worden ingezonden naar het Nationaal Film Festival voor Scholieren (NFFS).
Eerdere deelnemers vielen op het NFFS vaak flink in de prijzen. De winnaars van een vorige editie van JAFA wonnen zelfs de landelijke scholierenfilmprijs in hun categorie, die bestond uit een werkweek met talloze filmworkshops tijdens Europese film festival voor jongeren in Griekenland.

JAFA is lid van Filmhub GLD. Filmhub adviseert en ondersteunt JAFA bij het organiseren van het festival en de workshopdag.

Spelregels

Posterwedstrijd

Festival locatie