NFFS: Nationaal Filmfestival voor Scholieren

Tijdens de 15e editie van het NFFS op 30 september 2019 heeft het Ludger College uit Doetinchem de 3e prijs in de categorie Animatie – Onderbouw in de wacht gesleept met de film De droom.

Het Almende Isala won in de categorie Fiction – Middenbouw de 3e prijs met de film Koning Tyfusbende en ontving daarnaast ook de eervolle stimuleringsprijs.

4 inzendingen van het JAFA filmfestival 2019 zijn geselecteerd voor vertoning tijdens het 10de NOVA Jongeren Filmfestival:

 • 365 van Rietveld Lyceum
 • I will find you van Ludger College
 • Alpha Centauri van Marianum
 • Mijn depressie  van Rietveld Lyceum

https://www.videofilmers.nl/jongefilmers/

NOVA Filmfestival 2019

Op zaterdag 6 april vond het jaarlijkse scholierenfilmfestival JAFA (Jonge Achterhoekse Film Artiesten) plaats in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Tijdens deze festivalavond werden zestig korte films rondom het thema ‘Nep’ vertoond, gemaakt door honderden leerlingen van Achterhoekse middelbare scholen. Aan het eind van de avond maakte de vakjury (bestaand uit Jorn Snelting, Guido Lavalaye en Inge Theunissen) bekend welke films in de prijzen vielen. De leerlingen streden in verschillende categorieën om onder andere kaarten voor Huntenpop en een plek op het Nationaal Filmfestival voor Scholieren. Daarnaast was er nog een prijs voor beste filmposter, die gewonnen werd door Hilde Vermeeren van het Ludger College.

Dit jaar ontvingen de volgende films een eerste prijs:

 •          Live action – onderbouw: Social Media – Bluemers/Almende College (Max Jansen, Merijn ten Brink, Bram Giesen, Demon Dükking, Lucas Boon en Janna Hulshof)
 •          Live action – bovenbouw: Koning Tyfusbende – Isala/Almende College (Teun Ratering, Miro Straub)
 •          1-minuutfilm – onderbouw: Upside Down – Ulenhof College (Silke Besselink, Mare Verlaan, Evelien Mentink, Guusje Lenselink en Kyra Hendriksen)
 •          1-minuutfilm – bovenbouw: I Will Find You – Ludger College (Bo van Oostrom, Fabiènne Regelink, Elise Martinus, Noëlle Wevers en Lotte Nijland)
 •          Animate – onderbouw: 365 – Rietveld Lyceum (Tessa van Bellen)
 •          Animatie – bovenbouw: Alpha Centauri – Marianum (Mark Hoffman, Max Oostendorp, Tino Baks, Jelle Tankink, Karsten van der A, Marit Meekes )
 •          Documentaire: Mijn depressie – Rietveld Lyceum (Nienke Bos, Rosalyn Jansen, Indy Huls, Bridget Omloo)

De films werden in twee blokken in zowel de pop- als de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek vertoond. Tijdens de inloop, pauzes en uitloop verzorgden Julian Winkelhorst en Ellis Schutten van het Marianum en de schoolband van Bluemers (Almende College) de muziek. JAFA werd mede mogelijk gemaakt door Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek.

JAFA 2019

 

Affiche is ontworpen door Hilde Vermeeren, leerling van het Ludger College

JAFA wint Henny Hogenbijl stimuleringsprijs voor amateurfilm 2018

Op 1 november j.l. is in Beeld en Geluid in Hilversum de Henny Hogenbijl stimuleringsprijs voor Amateurfilm 2018 uitgereikt aan het JAFA Festival.

Het Hogenbijl Fonds steunt mensen en organisaties die zich inzetten voor (amateur) film en klassieke muziek. Een commissie zoekt actief naar passende personen en organisaties en reikt iedere twee jaar de prijzen uit. Het fonds is opgericht in opdracht van Henny Hogenbijl die jarenlang een platenzaak runde aan de voet van de Sint Bavo in Haarlem. Op die locatie verkochten twee generaties Hogenbijl gedurende een kleine eeuw muziekinstrumenten, bladmuziek, snaren en later uitsluitend platen. Henny Hogenbijl was een fervent amateurfilmer en liefhebber van klassieke muziek. In zijn testament liet hij vastleggen dat er na zijn dood een stichting moest worden opgericht die prijzen zou uitreiken aan personen of instanties die zich voor één van die twee gebieden verdienstelijk maakten. Tot de laureaten behoren bijvoorbeeld het Nationaal Film Festival voor Scholieren, Koorbiënnale Haarlem, Merlijn Twaalfhoven en Theodore van Houten.

JAFA
Het JAFA Festival (Jonge Achterhoekse Film Artiesten) is een filmfestival voor Achterhoekse middelbare scholieren. Het festival vindt sinds 2010 jaarlijks plaats en wordt georganiseerd door het filmhuis van de DRU Cultuurfabriek samen met het Almende College. In 2018 werd naast het festival voor het eerst ook het Achterhoek Film Event georganiseerd: een verdiepingsdag in het medium film. JAFA ontving de prijs ter hoogte van € 1.500 vanwege de promotie van het medium film onder jongeren, het stimuleren van jongeren om op een actieve manier bezig te zijn met filmtechniek en filmkunst, het organiseren van een jaarlijks filmfestival voor scholieren en het organiseren van het Achterhoek Film Event.

De hoofdprijs ter hoogte van € 15.000 ging naar Franka Stas. Jongeren Filmstudio Beilen ontving tevens een stimuleringsprijs. De volgende Henny Hogenbijlprijs wordt uitgereikt in 2019 en betreft dan de categorie klassieke muziek. Meer info: www.hogenbijl.nl


Van links naar rechts Bianca van Gelderen (Jongeren Filmstudio Beilen), Franka Stas, Juliette Hofman (JAFA) © Pieter Uyt den Bogaard

Op zondag 14 oktober 2018 vindt het Achterhoek Film Event ‘Behind the Scenes’ plaats in de DRU Cultuurfabriek.
Behind the Scenes is een eendaags filmfestival, uniek in de Achterhoek, met een programma boordevol nationale en internationale films, interactieve filmworkshops, interessante lezingen, een spannende filmquiz en nog veel meer.

Voor meer informatie: Achterhoek Film Event

 

De winnaars van het JAFA festival 2018 zijn:

Categorie Animatie – bovenbouw:  Rainstorm van het Ludger College
Makers: Eva Verdellen, Senne van der Zijden, Lieve Huntink

Categorie Animatie – onderbouw:  The Big Journey van het Ludger College
Makers: Rigo Booms, Max Klomp, Loïs van Eijk, Isa Lammers

Categorie Live action/videoclip – bovenbouw:  Vlam van het Almende College / Isala
Makers: Miro Straub en Teun Ratering

Categorie Live action/videoclip – onderbouw:  Liefs Julia van het Rietveld Lyceum
Makers: Bente Wienholts, Sterre Esselman

Affiche is ontworpen door Rhea van Niersen van het Graafschap College.

Getagd met ,

Op 2 november j.l. hebben de docenten een masterclass Film gevolgd, verzorgd door Inge Theunissen van It Moves. Het doel van de masterclass was om docenten meer inzicht, vaardigheden en tips & trics te geven voor het zelf maken van een film dan wel het begeleiden van leerlingen die een film willen maken.

Tips en Trics Masterclass

Ben je tussen de 12 en 18 jaar en gek van films of heb je zelf weleens een film gemaakt en zou je daar nog meer over willen leren? Dan is Gekkoo-Film iets voor jou. Bij Gekkoo-Film leer je alles over het maken van films: Hoe bedenk je een goed filmverhaal, hoe maak je mooie beelden en hoe zet je een film in elkaar? Alles komt aan bod. Uiteindelijk ga je zelf een film maken, die in première zal gaan voor familie en vrienden.

 

Voor meer informatie, bezoek de website van Gekkoo Filmfabriek

logo_gekkoo_FC

Getagd met